Home » Indian Languages » Learning Gujarati

Learning Gujarati Language - શિક્ષણ ગુજરાતી ભાષા

Gujarat language Gujarat phrases, expressions and words most commonly used in conversations and greeting someone in every day life.

Alphabets - મૂળાક્ષરો

અ આ ઇ ઈ ઉ ઊ એ ઐ ઓ ઔ અં અ:
ક ખ ગ ઘ ઙ
ચ છ જ ઝ ઞ
ટ ઠ ડ ઢ ણ
ત થ દ ધ ન
પ ફ બ ભ મ
ય ર લ વ શ ષ સ હ

Cardinal Numbers - કાર્ડિનલ નંબર્સ

English Numbers Gujarati Numbers Gujarati Transliteration English Transliteration
0 શૂન્ય śūnya
1 એક ek
2 બે be
3 ત્રણ tra
4 ચાર chār
5 પાંચ pāṅch
6 chha
7 સાત sāt
8 આઠ āṭh
9 નવ nav
10 ૧૦ દસ das
11 ૧૧ અગિયાર agiyār
12 ૧૨ બાર bār
13 ૧૩ તેર tēr
14 ૧૪ ચૌદ chaud
15 ૧૫ પંદર paṃdar
16 ૧૬ સોળ soļ
17 ૧૭ સત્તર sattar
18 ૧૮ અઢાર aḑhār
19 ૧૯ ઓગણિસ ogaņis
20 ૨૦ વીસ vīs
30 ૩૦ ત્રીસ trīs
40 ૪૦ ચાલીસ chālīs
50 ૫૦ પચાસ pachās
60 ૬૦ સાંઇઠ sāṁiṭh
70 ૭૦ સિત્તેર sittēr
80 ૮૦ એંસી ēṁsī
90 ૯૦ નેંવુ nēnvu
100 ૧૦૦ સો
1000 ૧,૦૦૦ હજાર hajār
1,00,000 ૧૦૦,૦૦૦ લાખ/td> lākh
10,00,000 ૧,૦૦૦,૦૦૦ દસ લાખ sas lākh
1,00,00,000 ૧,૦૦,૦૦,૦૦૦ કરોડ઼ karōṛ

List of Ordinal Numbers - કમવાચક અંક યાદી

English Numbers English Transliteration Gujarati Transliteration
  first pe'rethemપ્રથમ
  second bījāબીજા
  third te'rījāત્રીજા
  fourth chothāચોથા
  fifth pāmchemāપાંચમા
  sixth chheṭhe'ṭhāછઠ્ઠા
  seventh sātemīસાતમી
  eighth āṭhemīઆઠમી
  ninth nevemīનવમી
  tenth desemīદસમી

Mathematical Symbols - ગાણિતિક સંજ્ઞાઓ

English Gujarati Transliteration English Transliteration
Add ઉમેરો Umērō
Subtract બાદબાકી Bādabākī
Greater than કરતાં વધુ Karatāṁ vadhu
Less than કરતાં ઓછી Karatāṁ ōchī
Approximately લગભગ Lagabhaga

Phrases - શબ્દસમૂહો

English English Transliteration Gujarati Transliteration
I Huṁ હું
He Pelo / pela પેળ
She Tēmaṇē તેમણે
You Tamē તમે
Eat Khāvuṁ ખાવું
Drink Pīṇuṁ પીણું
What is your name? Taru naam shu chhe?/ tamaru naam shu chhe? તમારું નામ શું છે?
How are you? Tame kem chho? તમે કેમ છો?
Good luck sārā nasība સારા નસીબ
Good morning Suprabhāta સુપ્રભાત
Good afternoon Śubha bapōra શુભ બપોર
Good evening Śubha sān̄ja શુભ સાંજ
Good night shub rātrē શુભ રાત્રી
What's your name? taaru naam sun che તમારું નામ શું છે?
You are Welcome Tamāruṁ svāgata chē આપનું સ્વાગત છે
Hello namaste નમસ્તે
How are you? kem cho? તમે કેમ છો?

RELATED LINKS - સંબંધિત કડીઓ

news

NRIOL.COM, the premier online community since 1997 for the Indian immigrant community provides a range of resourceful services for immigrants and visitors in America.

CONTACT

NRI Online Pvt. Ltd.

Phone: +918041101026

Email:

Estd. 1997 © Copyright NRI Online Pvt. Ltd. All rights reserved worldwide.

Indian Languages x